Studiekeuze

Fotoalbum Activiteiten MR Studiekeuze Verlof Overgangsnormen en PTA

Studiekeuze

Een vakkenpakket of een vervolgopleiding kiezen kan best lastig zijn. Misschien weet je al precies wat je later wilt doen, maar misschien ook wel helemaal niet. Daarom helpen we je bij het maken van deze keuzes.

Decanen

De decaan helpt je bij de keuze voor een profiel, studie of beroep. Bijvoorbeeld door een voorlichting in je klas, maar ook door een gesprek met jou (en eventueel je ouders). Je kunt altijd bij je decanen aankloppen voor informatie of advies.

Het Christelijk Lyceum heeft twee decanen.

• mevrouw A. Klein Hulse, decaan mavo/havo
  • de heer drs. G.C. Kuiper, decaan vwo

Activiteiten van school

Het Christelijk Lyceum organiseert jaarlijks verschillende activiteiten om je te begeleiden bij je keuzes. Zo lopen leerlingen uit mavo-3 een dag mee op het mbo en nemen leerlingen uit klas drie en vier havo en vwo een kijkje op een hogeschool of universiteit. Leerlingen uit havo-4 en vwo-4 lopen een dag mee met een bepaald beroep.

NXT LVL

In november is er een groot studiekeuze evenement in Apeldoorn: NXT LVL. Ambassadeurs van studies op mbo-, hbo- en wo-niveau komen naar Apeldoorn om leerlingen meer te vertellen over bepaalde studies.

Zelf oriënteren: open dagen en meeloopdagen

Weet je nog helemaal niet wat je later wilt gaan doen? Kijk dan eerst eens rond op internet. Maak  een interessetest en bekijk filmpjes over opleidingen en beroepen.

Alle mbo-scholen, hogescholen en universiteiten organiseren meerdere keren per jaar open dagen. Hier kunt je de sfeer proeven en vragen stellen over bepaalde studies. Als je bijna zeker weet welke studie je wilt gaan doen, is een meeloopdag zeer aan te raden. Je loopt dan een dag mee met een student. Je volgt colleges, kunt kritische vragen stellen en krijgt zo een indruk of je de opleiding echt goed bij je past.

In Magister staat een overzicht van open dagen, instroomeisen en een overzicht van studies met een selectie. Voor het bezoeken van Open Dagen en meeloopdagen mag je twee keer per jaar vrij vragen van school. Je moet hiervoor een verlofformulier ophalen bij de decaan.