Op 13 oktober presenteerden Lars Sangers en Sem Lammerts hun WON-onderzoek ‘afval in de school’ tijdens de WON-finale (Wetenschaps Oriëntatie Nederland) op de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Ze gingen er met de hoofdprijs vandoor. Gisteren werden ze in het zonnetje gezet op het Christelijk Lyceum.

Lars en Sem, deden onderzoek naar afval in de school. Sem: “We moesten zelf een onderzoeksvraag bedenken. Onze docent heeft ons toen voorgesteld om iets met milieu te doen. Wij dachten toen meteen aan afval in de school, want het is soms best rommelig.” Lars: “Wij hebben meerdere onderzoeksmethodes gekozen: een interview met conciërges, observaties vóór en ná de pauze en enquêtes. Op de enquête hebben we 350 reacties op gekregen! Van alle uitkomsten hebben we een verslag geschreven en dat gepresenteerd. Daarna mochten we naar de regiofinale.” Daar hadden Sem en Lars een flitsende binnenkomer. Sem: “We zijn onze presentatie begonnen met de vraag: wie heeft er wel eens last van afval op zijn school? Toen ging iedereen staan, dat was echt heel erg leuk.”

WON-finale
De winnaars van alle regiofinales presenteerden hun onderzoek tijdens de landelijke finale. De leerlingenteams hielden een korte pitch van maximaal 5 minuten. Vooraf waren Sem en Lars best zenuwachtig: “Het was vrijdag de dertiende… we gaan vast struikelen dacht ik,” vertelt Lars. “Ik vond het ook spannend,” aldus Sem. “Je hebt geen idee hoe het gaat en presentaties zijn altijd wel spannend.” Sem en Lars moesten als eerste presenteren. “Daar baalden we wel van,” vertelt Lars. “We waren liever als tweede of derde gegaan.” Na de presentatie kregen ze vragen van de jury. Sem: “Sommige vragen waren wel moeilijk maar de meeste niet.”

Na de presentaties volgde een lunch en een workshop over bibberbeestjes waarbij de leerlingen van een kroonsteentje en een batterij een robotbeestje hebben gebouwd. Pas daarna volgde de uitslag. “We waren heel erg gespannen,” vertelt Lars. “Ze hebben het ook nogal spannend gemaakt. Eerst kwam er een algemeen verhaal en daarna kreeg elk groepje tips en tops.” De jury beoordeelde niet alleen de presentatie van de finalisten, maar keek ook naar de kwaliteit van het onderzoek, de formulering van de hoofdvraag en deelvragen en naar de reflectie van de finalisten op hun eigen bijdrage. Hadden ze de juiste vragen gesteld, de optimale wijze van onderzoek gekozen en zich goed verdiept in de bronnen? Was de wijze van onderzoek wetenschappelijk verantwoord en leverden de resultaten stof tot nader onderzoek op?

Sem: “Toen we hoorden dat we gewonnen hadden waren we superblij. Ik kon het niet geloven en heb eerst een hele tijd niks gezegd.” Lars: “De andere groepjes waren ook goed dus we hadden het niet helemaal verwacht. We zijn heel trots dat we nu Nederlands kampioen zijn. We kregen ook een heel mooi certificaat. Op school hebben we ook nog een prijs gekregen en mochten we het certificaat in de lerarenkamer laten zien.”

WON
Het Christelijk Lyceum is één van de 50 WON-scholen in Nederland. De WON-akademie stelt zich tot doel leerlingen tijdens hun vwo-opleiding via ‘wetenschapsoriëntatie’ een gedegen wetenschappelijke vorming te geven. Maar ook dat zij zogeheten 21st Century Skills ontwikkelen: actief vragen stellen, een kritische en nieuwsgierige houding, zelf op zoek gaan naar informatie, problemen oplossen, creatieve en nieuwe aanpakken bedenken en goed samenwerken.